Eigenlijk is een webserver gewoon een computer, alleen is een webserver continu verbonden met het internet. Elke website die u bezoek, dus ook deze van Webdoop, staat op een server.

Wat zit er in een server?

In een webserver zitten net zoals bij een computer, een harde schijf, een moederbord en een cooler.

1. Harde schijf

De harde schijf is is vaak een erg grote met veel opslag zodat alle gegevens goed en veilig opgeslagen kunnen worden. De harde schijf moet ook snel zijn zodat alle gegevens snel op te vragen zijn en je niet lang hoeft te wachten totdat de website is geladen.

2. Moederbord

Dit is het hart van de server. Hierop worden alle “beslissingen” genomen om te zorgen dat u of uw klant de website kan bekijken.

3. Cooler

Een cooler is bij een webserver erg belangrijk. Omdat een webserver 24/7 aanstaat wordt deze heet. Zonder cooler zou een webserver bezwijken onder de hitte, de harde schijf smelt dan. Als de webserver bezwijkt gaat alle data verloren.

Hoe wordt hij bestuurd?

Een webserver wordt net zoals een computer bestuurd met een besturingssysteem zoals Windows of Mac OS. Vaak is dit bij een server Linux een gratis systeem met veel goede tools om je webserver te beheren.

Als een bezoeker op je website komt, dan komt hij of zij in de root-folder van je website, Dit is de hoofdfolder van de website, vergelijk het maar met een boom. Die begint ook met 1 wortel en vloeit uit in meerdere wortels. De eerste wortel is de “root” de rest zijn aftakkingen, subpagina’s. Het hoofdbestand in de root-folder heet “index” de webserver herkent dit als rootbestand en zal deze laden zodat daarna de rest van de website ingeladen wordt.

Wat biedt Webdoop?

Webdoop heeft een eigen serverruimte gehuurd bij een derde partij, welke de technische aspecten voor zijn rekening neemt, wel biedt Webdoop het inrichten van een voor u geschikte webruimte. Zit u er over te denken om een website te laten hosten en weet u zelf niet goed hoe u dit moet doen? Neem dan contact op. Ik help u graag!